Julskinka

Julskinka för alla familjer

Rimmad eller färdigkokt du väljer själv vad som passar. Vår färdigrimmade och lättrökta julskinka är en äkta skånsk specialitet. Först rimmar vi skinkan i en lag med lite extra socker för att framhäva en balanserad smak samtidigt som den blir extra mör. Därefter röker vi skinkan. Du får välja; Ska du ha den färdigkokta eller vill du göra jobbet själv?

Ugnsbaka julskinka är busenkelt

Koka eller ugnsbaka är en smaksak

Har du gjort det riktigt enkelt för dig så har du köpt en färdigkokt skinka. Eftersom den då är utan svål kan du gå direkt på att griljera den. Kolla gärna in våra olika recept på griljeringssmet. Välj mellan den traditionella eller Cajsa Wargs lite mer kryddiga. Båda blir extra goda om du också gör din egen senap. Gör en stor bunke med senap så räcker den hela helgen.

Ugnsbaka är busenkelt

Att ugnsbaka skinka i ugnsfolie går snabbare och folien skyddar köttet även om det skulle bli aningen för varmt i ugnen. Allt du behöver är aluminiumfolie och en tillförlitlig köttermometer. Börja med att ta ut skinkan ur plastpåsen (men låt nätet sitta kvar) och skölj den under rikligt med rinnande kallt vatten. Klappa den sedan torr och lägg den på en ugnsform. Skär ett kryss i svålen, linda in skinkan i folien och tryck in termometern (hela termometerröret ska in).

Sätt formen i nedre delen av ugnen som du ställt på 175°. Räkna med att det tar mellan 50-75 minuter per kilo skinka och den är saftig och klar vid 70° i innertemperatur (vid 75° är den vällagad). Ta sedan genast ut skinkan, dra ut termometern och ta bort folien. Avlägsna nätet och skär bort svålen innan skinkan kallnat helt. Griljera skinkan medan den är varm, så får du en perfekt skånsk julskinka.

Cajsa Warg gick sin egen väg

Det var långt innan ugnsfolien var uppfunnen då Cajsa ”tog vad man haver” och svepte in sin kryddskinka i tjock rågdeg. Strunta i degen och ta en rejäl bit folie istället och lägg sedan skinkan på den. Ta fram morteln och stöt några teskedar vardera av kryddpepparkorn, hela kryddnejlikor och torkad rosmarin eller basilika. Smula ner några lagerblad och lite mejram.

Blandningen borde räcka till en skinka på 2-3 kilo som du klappar in med kryddblandningen innan du viker ihop foliepaketet. In med en termometer och baka skinkan i ugnen på 175°. Fördelen med Cajsas recept är att du inte behöver griljera, utan den avnjuts med detta täcke av kryddor.

Traditionellt kokt julskinka

Traditionellt kokt julskinka

Att koka julskinkan är det gamla sättet att förbereda julen, det var ju ont om effektiva ugnar förr i tiden. Och på köpet fick man ytterligare en måltid, dopp i grytan.

Börja med att skölja skinka i kallvatten och skär sedan ett kryss i svålen för termometern som ska hela vägen in här också. Lägg skinkan, med svålen upp, i en rejäl gryta och fyll på med kallt vatten tills den nästan täcks helt. Lägg i några lagerblad, 10-15 hela kryddpepparkorn och en klyftad gul lök. Låt allt långsamt koka upp och skumma med en stor sked när det kokar upp.

Sänk värmen och låt sedan allt stå och sakta sjuda under lock. Räkna med 45-60 minuter per kilo skinka och den är saftigt god vid 70° innertemperatur. Vill du ha den väl tillagad väntar du tills temperaturen nått 75°. Lyft då genast upp skinkan, ta ur termometern och skär bort nätet samt svålen. Sedan är det direkt dags för griljeringen. OBS! Kyl ner spadet snabbt och ställ undan till doppet i grytan.

Rätt temperatur är viktigt

När du tillagar en julskinka så är det formen och storleken på den som avgör när den är färdig. Alla våra skånska julskinkor är ju benfria så du behöver inte ta hänsyn till det. Men ju större och rundare skinka, desto viktigare är det att du har koll på innertemperaturen och passa skinkan, för mot slutet går det snabbare än man tror. Och en torr skinka gör ingen glad jul, tro oss.

Dopp i grytan är en bra början

Visst känner du till uttrycket ”Dan före dan före dopparedan” där just dopparedan är julafton. Lite begreppsförvirring är det ändå efter som julafton inte var den riktiga dagen då man doppade brödet i skinkspadet. Förr åt man bara nybakat bröd vid högtider och därför var det ett bra tillfälle att mjuka upp de hårda brödkanterna genom att doppa dem. Speciellt gott blev det med lite god skinksmak innan julafton eftersom det under julfastan var förbjudet att äta kött. Just fastan är också bakgrunden till att lutfisk förknippas så med julhelgen.

När du kokar din skinka får du ju gott om spad att doppa i, men även en ugnsbakad skinka ger om än så lite spad i formen. Den är väldigt koncentrerad och smakrik men går alldeles utmärkt att späda ut med lite vatten och kanske en buljongtärning. Så doppa på, det är en fin tradition.

Griljera allt efter smak

Det finns massor med teorier om vilken griljering som blir godast. En av de nyare varianterna är att använda japanska pankoflingor istället för vanligt ströbröd. Gott och lite krispigare än vanligt. Och är du riktigt ambitiös gör du din egen senap som passar din egen smak, både till griljeringen och julbordets andra frestelser. (Några recept hittar du här under våra perfekta tillbehör.) Någon sa att ett riktigt julbord har minst 5 olika senapssorter, själva nöjer vi oss med en äkta skånsk senap.

Griljering som sig bör

Lägg den svålfria skinkan i en långpanna. Blanda en äggula med 3 msk skånsk senap, ½ dl farinsocker, 1 tsk malen ingefära, ½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Pensla på blandningen och sikta sedan över gott om ströbröd. Griljera skinkan på 225° i 10 minuter (eller tills den fått den färg du vill ha) och kyl den sedan snabbt. Nu kan julen börja!

Perfekta tillbehör

Godsakerna som gör julskinkan

Även om vi begränsar oss till vad som är ”måsten” till julskinkan så finns det många lokala variationer som inte får plats här. Det bästa med dessa recept är att de flesta är lika goda kalla som varma och att de passar många fler julrätter än bara skinkan. Det gäller i högsta grad senapsrecepten. Gör två eller fler senapsvarianter när du ändå är igång.

Hederlig rödkål på danskt vis

Hederlig rödkål på danskt vis

Detta recept kan du göra i god tid före och dessutom frysa in. Så gör en rejäl omgång!

Ingredienser:

1 kg färsk rödkål i fina strimlor
1 stor gúl lök, hackad
2 msk smör
2-3 äpplen, grovt rivna
3 hela kryddnejlikor
5 hela kryddpepparkorn
1 ½ tsk salt
2 msk outspädd svartvinbärssaft (detta gör receptet danskt)

Så här gör du:

Fräs löken i smör under minst 5 minuter, helst dubbelt så länge. Blanda ner rödkålen och äpplen. Tillsätt kryddorna och saltet och låt sedan koka långsamt under lock. Smaka av allt med vinbärssaften mot slutet.

Grönkål blir långkål

Grönkål blir långkål

I Skåne är rödkålen favorit men lite längre upp i den gammeldanska regionen Halland är det långkål som gäller. Speciellt om man har kokat skinkan och har spad över. Går säkert lika bra istället för rödkål. Om inte annat som omväxling.

Ingredienser:

2 st färska grönkålshuvuden (alternativt 2 paket frysta dito)
4 dl skinkspad (alternativt köttbuljong)
2 msk smör
4-5 msk vispgrädde
Lite mald vitpeppar och socker

Så här gör du:

Koka upp spadet och lägg i den grovhackade grönkålen. Koka utan lock tills allt spad kokat in, tar runt 20 minuter om du rör om hela tiden. Bryn smöret och lägg i grönkålen och fräs allt försiktig. Späd på med grädden och blanda ner kryddor efter smak.

Söt brunkål

Söt brunkål

Brunkål är ett annat trevligt tillbehör om du kokat din skinka och har lite av spadet kvar efter doppgrytan.

Ingredienser:

1 kg vitkål
2 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl skinkspad (alternativt köttbuljong)
Salt och vitpeppar efter behag

Så här gör du:

Ta bort de fula, lite grövre ytterbladen och den hårda rotstocken på vitkålen, strimla resten fint. Bryn smöret mörkt i en kastrull, tillsätt vitkålen och sirapen och stek under omrörning. Späd med skinkspadet (eller lika mycket köttbuljong) lite i taget och låt sedan kålen långsamt sjuda. Rör om lite då och då, och avsluta allt med att smaka av med salt och vitpeppar. Syndigt sött och gott!

Coleslaw på rödkål

Coleslaw på rödkål

För att få rätt julstämning så använd rödkål istället för vitkål. Då blir tomten glad! Syndigt gott till allt kallt på julbordet.

Ingredienser:

1 klyfta rödkål
2 äpplen
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk Dijon-senap
½ msk socker
½ tsk salt
2 msk riven pepparot

Så här gör du:

Strimla rödkålen fint och gör detsamma med de urkärnade äpplena. Rör samman creme fraiche med vinäger, senap, socker, salt och pepparroten. Slutligen rör du ner kålen och äpplena. Ställ in i kylen och servera kall.

Tre varianter på senap

Förutom alla färdiga ”köpesenapar” som finns därute så är det främsta trixet att kombinera olika smaker och styrkor så att det finns ett alternativ för alla julgommar. De flesta känner ju igen vanliga sötstarka korvvarianter och vinägriga franska, så överraska med något eget. Det är busenkelt!

Tre varianter på senap

Enklast är oftast bäst

Om inte annat så bestämmer du helt och hållet hur stark denna ska kännas i näsan. Var försiktig för Colmans senapspulver är rena dynamiten. Denna ”grundsenap” kan du sedan smaksätta med olika kryddor och/eller spritsorter som cognac eller calvados.

Ingredienser:

1 dl socker
1 dl vispgrädde
Så mycket Colmans senapspulver som du tror dina gäster tål.

Så här gör du:

Blanda ihop sockret och grädden. Rör sedan ner senapspulvret med en gaffel så att det blandar sig ordentligt. Häll i en rengjord kruka och låt den gärna dra en dag eller två i kylen.

Lite krångligare senap

Lite krångligare – mycket godare

Vem har sagt att allt ska vara enkelt. Denna senap vill dessutom gärna ha några veckor på sig att utvecklas fullt ut. Men den som väntar…..

Ingredienser:

Dag1.
500 gr bruna senapskorn
150 gr gula senapskorn
4 dl vatten

Dag 2.
3 dl socker
2 tsk salt
2 ½ tsk citronsyra
3 dl 12 %-ig ättiksprit
2 dl hett vatten
2 tsk mald ingefära
2 tsk vitlökspulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk mald vitpeppar

Så här gör du:

Dag 1. Koka senapsfröna under 2 minuter, häll av och spara vattnet. Krossa kornen grovt i en mortel eller beredare och lägg dem i en skål där de kan stå och dra i vattnet du häller på igen.

Dag 2. Rör ihop socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten tills allt löst sig. Tillsätt de blötlagda senapskornen och blanda ordentligt. Späd med vatten om senapen är för tjock. Tillsätt ingefära, vitlöken, gurkmeja, vitpeppar och blanda väl. Låt sedan din grova senap stå och mogna i glasburkar ett par veckor. Så var ute i tid!

En riktig stänkare till senap

En riktig stänkare till senap

Whisky-senapen är numer ett måste på alla julbord. Så här är ett enkelt recept som imponerar på dina gäster. Vi lovar!

Ingredienser:

100 gr bruna senapsfrön
1 dl vattnen
2 tsk Colmans senapspulver
1 msk whisky
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
Lite salt

Så här gör du:

Krossa senapsfröna i en mortel och låt dem svälla i vattnet. Smaksätt med senapspulvret, whiskey, honung, oljan, vinäger och eventuellt lite salt. Och låt sedan din senap få tid att mogna (gärna en vecka eller två) och tycker du den blir för tjock så späd bara med lite whisky även om det sägs gå lika bra med vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *