Tacos

Tacos är väl numera lite av en Svensk nationalrätt. Denna utsökta fusion av svensk tradition, mexikansk hetta och amerikans fetma. Här hittar du recept på tex-mex-mat mycket mer än bara Santa Maria

Ordet ”taco” är spanskt och betyder ungefär ”bunt”. I Mexiko är tacos nämligen samlingsnamnet för kryddstark plockmat som äts för hand ur ett bröd gjort på majs- eller vetemjöl. I Sverige har det däremot kommit att bli synonymt med mer eller mindre all mexikansk mat som äts för hand och de ingredienser som är obligatoriska i den traditionellt svenska tacon är inte alltid de man skulle hitta i en taco från ursprungslandet.

Tex-mex är så mycket mer än tacoskal och pulverpåsar från Santa Maria (inget skugga ska falla över Santa Maria dock, utan dem hade vår kärlek till tacos aldrig börjat spira). Det finns en uppsjö av varianter och möjligheter att prova på: varma burritos, kryddstark fajita och ostdrypande gratinerade enchiladas. För att inte tala om innehållet i tacos. Varför inte byta ut nötköttet mot en frijoles gjort på svarta bönor eller den färgämnessmakande guacamolen mot en hemmagjord variant?

Vi älskar tacos

Vi älskar tacos

Vi är genuina tacoälskare. Vi anser att tacos får utstå oförtjänt mycket hån i det allmänna rummet, trots att det i undersökningar visat sig vara den mest omtyckte maträtten i hela Sverige. Och vad passar bättre en fredag kväll, när man sitter och slappar och kanske spelar lite casino utan licens, att samtidigt käka tacos och mysa med en passande öl eller två.

Vi förklarar vår kärlek till vår favoriträtt – och tar gärna emot tips på nya recept eller restauranger att prova på.

Recept på Dippsåser och Tillbehör

Dippsåser, gräddfil eller stekt majs? En taco är bara så god som de tillbehör som serveras till. Här har vi samlat recept på alla våra favoriter bland tillbehör till tacos och tex mex. Favoriter som vi mer eller mindre kan äta direkt ur skålen.

Dippsås är så fruktansvärt gott. Till nachos är guacamole en ohotad vinnare, men även het salsasås eller fettdrypande ostbaserade varianter sätter den där extra färgen på fredagskvällens obligatoriska tacomiddag.

  • Salsa verde med tomatillos
  • Guacamole
  • Frijoles (refried beans)

Salsa verde med tomatillos

Salsa verde med tomatillos

Antal portioner: 1 stor skål
Tid för tillagning: 20m
Klar att äta efter: 1:20 h

Salsa verde är en grön stark sås som passar antingen som dipp eller som en extra krydda till tortillas eller enchiladas. På det svenska tacobordet är den röda salsan betydligt mer vanligt förekommande en den gröna, men både i USA och Mexiko är den minst lika populär som sin röda kusin.

Det som framförallt skiljer den salsa verde från röd tomatsalsa är att salsa verde innehåller tomatillos. Tomatillos ser ut som en grön physalis men liknar tomaten i konsistens.

Förutom till tex mex passar salsa verde utmärkt till grillat, kyckling eller kallskuret.

Det här receptet är enkelt och tar omkring 20 minuter att göra. Såsen kan med fördel stå till sig i rumstemperatur någon timme innan servering för att smakerna ska gotta till sig ordentligt, men den går också bra att servera direkt.

Ingredienser

10 tomatillos
1/2 gul lök
1/2 klyfta vitlök
1 chilifrukt – valfri styrka
2 msk koriander
1 msk oregano
1/2 tsk kummin
2 dl vatten
Salt

Tillagning

Steg 1
Hacka tomatillos, koriander och lök. Hacka chili utan att kärna ur den. Pressa vitlöken.

Steg 2
Placera tomatillos, koriander, lök, chili med kärnor och vitlöken i en djup stekpanna. Krydda med kummin, oregano och en nypa salt.

Steg 3
Häll över vatten och koka upp på hög värme. Låt stå och puttra 10 – 15 minuter till alla tomatillos har mjuknat.

Steg 4
Rör om eller använd en stavmixer för att få en slätare sås. Salta lite till om det behövs.

Steg 5
Servera med dina favorittillbehör.

Guacamole

Guacamole

Antal portioner: 1 skål
Tid för förberedelser: 20m
Klar att äta efter: 1:20 h

Det här receptet kräver lite förberedelser och ska stå till sig någon timme innan servering. Kanske inte det recept du ska välja om ditt tacobegär behöver stillas omgående eller om du har hungriga familjemedlemmar som väntar. Har du däremot du har ett par timmar över innan middagen serveras kan jag rekommendera att du provar detta recept.

Servera din guacamole som tillbehör till tacos eller dipp till nachos.

Ingredienser

3 avokados
1 lime
1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 gul lök
1/2 liten röd chili
2 tomater
1 msk koriander
1 klyfta vitlök

Tillagning

Steg 1
Kärna och tärna avocadon. Hacka löken, tomaterna och koriander. Kärna ur och finhacka chilin.

Steg 2
Lägg avokadon i en skål. Dela limen och pressa juicen över avokadon. Låt avocadon suga åt sig limen någon halvminut.

Steg 3
Häll kummin, salt och cayennepeppar över avokadon. Mosa avokadon och kryddorna med en gaffel eller en potatisstöt.

Steg 4
Häll över tomater, lök, chili och koriander. Pressa vitlöken ner vitlöken.

Steg 5
Rör om i guacamolen till den har fått den konsistens du vill ha. Vissa föredrar en helt slät röra medan andra vill ha bitar av avokadon kvar.

Steg 6
Låt stå i rumstemperatur i ungefär en timme.

Steg 7
Servera som tillbehör på tacokvällen eller som dipp till nachos.

Frijoles (refried beans)

Frijoles (refried beans)

Antal portioner: 2
Tid för förberedelser: 10m
Tid för tillagning: 20m
Klar att äta efter: 30m

Frijoles – eller refried beans som rätten kallas på engelska – är stekta och bönor som mixas eller mosas till en matig röra. Frijoles kan antingen användas som en dippsås till nachos eller ersätta färsen i andra tacorätter.

I Mexiko görs frijoles vanligtvis med svarta bönor som blötläggs över natten. Jag äter som de flesta svenskar tacos på fredagskvällen och vill att det ska gå snabbt och enkelt att laga maten. Därför använder jag röda inlagda kidneybönor som är redo att stekas och ätas direkt.

Ingredienser

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 liten chili
2 burkar kidneybönor (ca 800 g)
Salt
Peppar
Oregano
Olivolja

Tillagning

Steg 1
Finhacka löken och pressa vitlöksklyftorna.

Steg 2
Fräs löken och vitlöken på låg värme med en matsked olivolja.

Steg 3
Kärna ur och finhacka chilin. Skölj av kidneybönorna under rinnande vatten.

Steg 4
Fräs bönorna och chilin tillsammans med löken under ett par tre minuter.

Steg 5
Krydda med några nypor salt, peppar och oregano.

Steg 6
Mosa bönorna med en gaffel i pannan och tillsätt vatten. Låt sjuda under lock till vattnet kokat bort.

Steg 7
Servera som dipp eller som alternativ till tacofärs.

En kommentar

  • Erika

    Jag älskar tacos för att de är så goda och enkla. Man kan välja vad man vill ha i, och varje tugga smakar annorlunda. De svenska tacokvällarna är speciella, med familj och vänner samlade runt bordet. Och även om Santa Maria började min kärlek till tacos, har jag nu utforskat många fler smaker. Tacos gör mig alltid glad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *