Goda grytor

Härliga mustiga och smakrika grytor är något som vi har en lång tradition av att äta i Sverige. Det finns en hel del mycket goda svenska grytor som bland annat kalops som har en mustig smak till mer exotiska och heta grytor som vi importerat från hela världen.

Gryta har ingenting egentligen med vilken maträtt man lagar utan är en benämning på hur maten tillagas. I en gryta kan man använda egentligen allt möjligt kött från både nöt, gris och lamm. Men det finns också andra livsmedel som passar alldeles utmärkt i en gryta som kyckling, fick och skaldjur.

Att tillaga en gryta innebär att man kokar livsmedel i en gryta där man tillsatt vatten, buljong och andra smakämnen. Kokande ska ge det livsmedel man använder en djup smak av det man kokar det i. Det som skiljer en gryta från en soppa är att man i en gryta äter ingredienserna med vattnet som tillbehör medan man i en soppa företrädesvis äter soppan med ingredienserna som tillbehör.

Det finns mängder av olika grytor, ett flertal av dessa har fått egna namn, bland annat från det franska köket där grytorna blev en delikatess efter andra världskriget. Men de allra flesta grytor får sitt namn efter vad den innehåller. Gör man en kycklinggryta så heter den kycklinggryta, använder man sig av fisk istället så heter den rätt och slätt fiskgryta.

Det finns inga mallar för hur grytor ska tillagas utan här finns en stor mängd variationer och det är endast fantasin som sätter stopp för innehåll och smaksättning. Att lyckas göra en egen god gryta utifrån vad man har hemma är inte svårt. En gryta kan innehålla i stort alla baslivsmedel och smaksättning kan ske med allt från buljonger, grönsaker, kryddor eller med hjälp av drycker som viner, konjak eller öl.

Till gryta serverar man vanligast ris eller kokt potatis men det fungerar även att äta grytor med pasta eller naturell med bröd till.

Det finns ett stort urval av goda grytor med recept från hela världen på kryddiga, exotiska, mustiga och smala grytor.

Enkel köttgryta

Enkel köttgryta

Detta är ett recept på en enkel köttgryta som räcker till cirka 10 personer. Servera grytan med kokt potatis eller ris.

Ingredienser

1000-1250 g benfri högrev
2 gula lökar
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
½ tsk svartpeppar
4 msk tomatpuré
2 msk soja
2 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche

Tillagning
Putsa köttet och skär upp köttet i lagom stora grytbitar. Hacka därefter löken.

Koka upp vattnet i en gryta och lägg i kött, lök, buljong, soja, tomatpuré och svartpeppar. Låt grytan få koka i cirka 1timme så att köttet blir mört.

Vispa sedan ned mjölet i lite kallt vatten och rör ned redningen i grytan. Tillsätt crème fraiche och rör om ordentligt. Låt grytan få koka i ytterligare 5 minuter.

Kryddig korvgryta

Kryddig korvgryta

Detta är receptet på en het gryta från Bulgarien som har en ordentlig kryddig smak som lämpar sig väl att äta tillsammans med ris eller kokt potatis.

Ingredienser

500 g falukorv
2 gula lökar
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1,5 dl Ajvar, mild, medium eller stark efter smak.
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 krm cayennepeppar
2 dl matlagningsyoghurt

Tillagning
Skiva falukorven i bitar eller strimlor. Hacka därefter löken i större bitar. Bryn korv och lök i en gryta med lite margarin eller matolja under några minuter tills den får lite färg.

Strö därefter över mjölet och rör om så att allt mjöl blandas med korven och löken.

Tillsätt därefter vatten, buljongtärning, ajvar och kryddorna. Låt allt koka ihop i ett par minuter under omrörning. Tillsätt slutligen matlagningsyoghurten och låt grytan få sjuda under lock några minuter.

Korvgryta med gremolata

En läcker korvgryta som lämpligtvis serveras med ris, pasta eller kokt potatis.

Ingredienser

400 g falukorv
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g rotselleri
3 morötter
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
0,5 msk olivolja
5 dl köttbuljong
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 lagerblad
2 tsk maizena majsstärkelse
2 msk hackad persilja
1 msk rivet citronskal

Tillagning
Börja med att strimla falukorven i fina bitar. Hacka därefter vitlöken, löken, morötterna och sellerin i små bitar.

Lägg olivoljan, tomatpurén och sockret i en gryta och låt grönsakerna får stekas i et par minuter i blandningen. Tillsätt därefter buljongen, lagerbladen och slutligen salt och svartpeppar. Blanda ihop alla ingredienser väl och låt få sjuda under 10 minuter.

Lägg därefter ned den strimlade korven och låt den få sjuda med så att den blir genomvarm. Red därefter av med maizenamjölet utspätt i lite vatten.

Blanda slutligen i persiljan och det rivna citronskalet. Låt allting få sjuda ihop under några minuter under omrörning.

Indisk lammgryta

Indisk lammgryta

Detta är ett härligt recept på en indisk gryta. Serveras bäst till ris.

Ingredienser

500 g benfritt lammkött
2 gula lökar
1 bit färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
3 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk vetemjöl
2 lagerblad
Vatten
Olja

Tillagning
Börja med att hacka löken, ingefära och vitlöken i små fina bitar. Tärna sedan lammköttet i mindre bitar. Stek lammköttet tillsammans med vitlök, ingefära och löken i en gryta med olja. Krydda med spiskummin och fräs tills köttet fått lite färg.

Lägg därefter i tomatpurén och sambal. Rör om ordentligt.

Strö lite mjöl över köttet och rör om tills mjölet och köttet har blandas väl. Häll därefter i vatten och lagerbladen och låt grytan få sjuda i cirka 20 minuter på svag värme under omrörning. Smaka av grytan och krydda med salt och peppar vid behov.

Thailändsk fiskgryta

Thailändsk fiskgryta

Detta är en god fiskgryta med rötter från Thailand. Grytan serveras bäst till ris eller nudlar.

Ingredienser

600 g valfri färsk eller fryst fisk
½ purjolök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
½ röd chili
3 tomater
2 msk fisksås
1 msk sweet chili
10 dl grönsaksbuljong
100 g färska champinjoner
1 kruka hackad koriander
½ dl saft från lime

Tillagning
Börja med att skära purjolök och morötter i sneda skivor. Hacka därefter vitlöken i små bitar. Skär tomaterna i tärningar och skiva champinjonerna. Strimla sedan chilin.

Stek purjolök, tomater och vitlök i en gryta med olja. Lägg därefter i chili, tomater, sweet chili, fisksås och grönsaksbuljongen. Låt blandningen få koka upp och sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.

Lägg slutligen i fisken och champinjonerna och låt grytan få koka på svag värme i några minuter tills fisken är klar. Avsluta med att tillföra koriander och saften från lime. Rör om ordentligt.

Kreolsk gryta

Kreolsk gryta

Detta recept är på en mustig och värmande gryta som är väldigt god. Grytan kan serveras till ris eller potatis och gärna vitt bröd.

Ingredienser

500 g fläskfilé
150 g kabanoss
2 röda paprikor
200 g Syltlök
2 hg cornichons
1 dl svarta, kärnfria oliver
2 tsk salt
1 tsk mejram
1 vitlöksklyfta
5 tsk vetemjöl
5 dl grädde
1 krm svartpeppar

Tillagning
Börja med att putsa fläskfilén och skär den i tjocka skivor. Banka försiktigt ut skivorna lite så att de får lite volym. Skär sedan kabanosskorven i bitar.

Sila av syltlöken, gurkan och oliverna. Dela oliverna i halvor. Strimla sedan paprikan i fina delar.
Fortsätt sedan med att steka korvbitarna på i en gryta med olja. Efter att korven fått lite färg tas den upp och läggs i en skål.

Därefter steker man fläskfilén på båda sidorna. Krydda fläskfilén med svartpeppar, salt och mejram. Pressa ned vitlöken i grytan och blanda och vänd fläskfilén i grytan så allt blandas.

Strö sedan mjölet över köttet och rör ihop allt så mjölet och köttet blandas. Lägg sedan i korven, paprikan, syltlöken, gurkan och oliverna. Rör om och blanda sedan i grädden.

Låt grytan få sjuda i cirka 5 minuter på svag värme under omrörning.

Fransk kycklinggryta

Fransk kycklinggryta

En mycket god franskinspirerad kycklinggryta med ost. Serveras med ris.

Ingredienser

2 kycklingfiléer
2 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 msk olivolja
75 g chèvreost
2 dl crème fraiche
0,5 dl vatten
2 tomater
1 tsk färsk dragon eller 0,5 tsk torkad dragon

Tillagning
Dela upp kycklingfiléerna i fem bitar vardera. Stek kycklingen i en gryta med olja och krydda med salt och peppar. Låt kycklingen få fräsa i cirka 5 minuter tills de får lite färg. Lägg därefter ned chèvreost i små bitar och tillsätt vatten och crème fraiche. Rör om ordentligt och låt grytan få sjuda i cirka en minut på svag värme.

Skär sedan tomaterna i små bitar och hacka dragonen. Lägg i tomaterna och dragonen i grytan och låt grytan få puttra lite på svag värme tills allt i grytan blivit genomvarmt.

Thailändsk kycklinggryta

Thailändsk kycklinggryta

En spännande och exotisk kycklinggryta från Thailand med smak av röd curry. Ingredienserna finns att hitta i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Grytan serveras tillsammans med ris.

Ingredienser

3 kycklingfiléer
Salt och peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Cashewnötter

Tillagning
Skär upp kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek därefter kycklingen i en varm gryta med olja tills den får lite färg.
Tillsätt sedan red curry pasta, kycklingbuljongen och vatten. Låt grytan få koka på lagom varm platta i några minuter.

Lägg därefter ned grönsakerna och häll i kokosmjölken. Krydda grytan med salt och peppar. Låt grytan få sjuda några minuter på låg värme.

Servera grytan med ris och garnera med cashewnötter.

Afrikansk kycklinggryta

Afrikansk kycklinggryta

Detta recept är på en läcker och smakrik gryta från Afrika. Servera grytan med ris, skivade bananer och skivad gurka.

Ingredienser

1 kyckling
4 röda lökar
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk curry
1 krm kardemumma
1 krm koriander
1 dl tomatpuré
1 tsk pressad citron
1 msk flytande margarin
1,5 tsk salt
3 dl vatten

Tillagning
Börja med att finhacka löken. Lägg sedan löken i en gryta med några matskedar vatten på botten och värm löken på svag värme i cirka 20 minuter tills den är helt mjuk.

Fortsätt under tiden med kycklingen. Ta bort skinnet och dela upp kycklingen i mindre delar.

När löken är mjuk så blandar man i tomatpuré, citronsaften och det flytande margarinet. Lägg även i alla kryddor. Rör om ordentligt och låt blandningen få sjuda några minuter.

Lägg slutligen i kycklingen och häll på vattnet. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak. Låt grytan koka i cirka 45 minuter tills köttet börjar släppa från benen.

Lammgryta med plommon

Lammgryta med plommon

Här presenterar vi ett recept på en härligt mustig lammgryta med plommon. Servera med kokt potatis eller till ris.

Ingredienser

1 kg grytbitar av lamm
2 tjockskivade morötter
9 dl grönsaksbuljong
2 hackade röda lökar
300 gram delade champinjoner
8 kärnfria plommon i klyftor
4 dl crème fraiche
1 dl färsk timjan, hackad
Salt och svartpeppar

Tillagning
Starta med att steka lammköttet i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar. När köttet har fått lite färg lägger man över köttet i en gryta.

Lägg ned de tjockskivade morötterna i grytan och häll på buljongen. Låt grytan få koka på medelsvag värme i cirka 15 minuter.

Stek den hackade löken tillsammans med de delade champinjonerna i en stekpanna med margarin. När grytan har kokat färdigt så lägger man i löken och champinjonerna och låter grytan få koka upp en stund till. Lägg i de kärnfria plommonklyftorna och tillför crème fraichen. Låt grytan få sjuda några minuter på svag värme under omrörning så att grytan blir genomvarm.

Använd persilja eller färsk timjan för garnering.

Onsalagryta

Onsalagryta

En härligt mustig gryta med fläskfilé och Onsalakorv. Serveras till kokt potatis eller ris.

Ingredienser

900 g fläskfilé
200 g Onsalakorv
1 dl syltlök
1 dl svarta urkärnade oliver
2 strimlade röda paprikor
1 dl cornichons
5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Tillagning
Börja med att putsa fläskfilén och skär upp den i tjocka skivor. Banka ut skivor något så de blir lite större. Skär korven i tjocka bitar och sila av spadet från syltlöken, oliverna och cornichonsen.

Fortsätt sedan med att steka korven i en gryta med margarin eller matolja. När korven är klar tas den upp och läggs i en skål och därefter så steker man fläskfilén tills den har fått en fin färg. Krydda fläskfilén med mejram, salt och peppar. Pressa därefter i vitlöken och rör om.

Strö sedan mjölet över köttet och blanda väl så kött och mjöl blandas ihop. Tillsätt korven, syltlöken, paprikan, oliverna och slutligen grädden. Rör om ordentligt och låt grytan få sjuda på svag värme i cirka 5 minuter.

Italieninspirerad gryta

Italieninspirerad gryta

En spännande och mustig gryta med influenser från det italienska köket. Serveras med kokt potatis.

Ingredienser

2 kg benfri högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
150 g rotselleri
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk smör
1 apelsinskal från en apelsin
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 msk koncentrerad kalvfond
4 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 l kokta vita bönor
Garnering
1 msk rivet apelsinskal
5 finhackade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 msk riven timjan

Tillagning
Börja med att skära bort senor från köttet och tärna sedan köttet i medelstora bitar, cirka 2 x 2 centimeter. Hacka därefter löken och vitlöken. Skär sedan ned morötterna och sellerin i små bitar.

Lägg köttet i en stekpanna med margarin eller matolja. Krydda med salt och peppar och stek tills den fått färg. Stek köttet i omgångar så att köttet inte får koka i pannan och lägg över det färdiga köttet i en gryta.

Lägg sedan alla grönsaker i stekpannan och låt dessa få fräsa några minuter så att de mjuknar. Lägg sedan över även grönsakerna till grytan.

Tillsätt det rivna apelsinskalet, timjan och tomatpuré i grytan. Rör om ordentligt så att allt blandas. Häll sedan i vinet, vattnet och kalvfonden i grytan och låt grytan få koka på svag värme under lock i cirka 1 till 1,5 timmar.

Efter att grytan kokat klart häller man ned bönorna i grytan och låter grytan få koka i cirka 5 minuter ytterligare.
Blanda rivet apelsinskal, de finhackade vitlöksklyftorna, den hackade persiljan och den rivna timjanen i en skål. Garnera grytan med blandningen innan servering.

Het Cajungryta med kyckling

Het Cajungryta med kyckling

En het och mustig gryta som prövar smaklökarna ordentligt. Serveras med ris eller kokt potatis.

Ingredienser

450 g kycklinglår
3 chorizo
2 msk kinesisk soja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk oregano
½ tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
1 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
½ dl grädde

Tillagning
Börja med att marinera kycklingbitarna i soja. Stek därefter den hackade löken och vitlöken i en gryta med olja tills den blivit mjuk. Tillsätt därefter alla kryddor och blanda om ordentligt. Låt blandningen få fräsa någon minut.

Lägg därefter i tomater, lagerblad, buljongtärning, farinsocker och vatten i grytan. Koka upp grytan under omrörning och lägg därefter i kycklingen. Låt grytan få sjuda under lock i cirka 15 minuter.

Skär under tiden korven i mindre bitar och stek den i en stekpanna med margarin eller matolja. När grytan sjudit färdigt lägger man i korven och tillför grädden. Låt grytan få koka upp under omrörning i några minuter.

Skalddjursgryta med fisk

Skalddjursgryta med fisk

En härligt god skaldjursgryta som för tankarna till havet. Servera denna gryta med kokt potatis, krutonger och aioli.

Ingredienser

600 g fisk i bitar, lax eller kolja
200 g kräftstjärtar
1 l fiskbuljong
2 dl torrt vin
15- 20 blåmusslor
5 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 g saffran
1 morot
1 liten purjolök
5 potatisar

Tillagning
Häll ned fiskbuljongen och vinet i en gryta. Lägg i blåmusslorna och låt dessa få sjuda i buljongen tills de öppnar sig. Ta upp de färdiga musslorna ur buljongen och ta ur dessa ur skalet.

Häll därefter ned grädde och tomatpuré i buljongen. Fräs saffran i lite margarin i en stekpanna och rör ned blandningen i grytan.

Skör moroten och purjolöken i små bitar. Dela också potatisen i lite större bitar. Lägg i morot, purjolök och potatis i grytan. Rör om och låt grytan koka i cirka 10 minuter.

Skär därefter fisken i mindre bitar. Lägg i fisken i grytan och låt grytan få sjuda på svag värme i cirka 8-10 minuter. Lägg slutligen i musslorna och kräftstjärtarna i grytan, precis innan servering, rör om ordentligt.

Vegetarisk kikärtsgryta

Vegetarisk kikärtsgryta

Detta är ett recept på en god och mustig vegetarisk gryta med kikärter. Servera grytan med kokt potatis, ris eller couscous och en god sallad.

Ingredienser

550 g kokta kikärter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 tsk röd currypasta
400-500 g krossade tomater
2 dl vatten
3 lagerblad
1 grönsaksbuljongstärning

Tillagning
Hacka löken och vitlöken i små bitar. Värm upp en gryta med olja och stek löken och vitlöken. Lägg i currypastan och rör om under en minut. Häll där efter ned vatten och krossade tomater i grytan. Lägg i lagerblad och buljongtärningen. Rör om ordentligt och låt grytan få sjuda utan lock i cirka 10 minuter.

Lägg därefter ned de kokta kikärterna i grytan, rör om och låt grytan få koka i ytterligare 5 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *